Udgivet i Bolig-Artikler

Hvad skal du spise for at passe godt på tænderne? 8 gode råd

Af Køleskab.dk

Vidste du at du kan spise dig til sundere tænder? Din mund og dine tænders sundhed afhænger af, hvad du indtager på daglig basis. I munden findes der nemlig masser af bakterier, som elsker at spise sukker og syre. Og det er netop syren, som går ind og beskadiger emaljen og leder til huller i tænderne.

Så hvordan undgår vi at få huller i tænderne? Du undgår ikke at skulle til tandlæge, hvis du gerne vil holde din mund sund og tænderne fri for huller. Dog er der nogle ting du kan gøre for dine tænders sundhed på daglig basis for at holde tandlægebesøgene til et minimum.

I denne artikel har vi samlet 8 gode råd til, hvordan du kan spise dig til en sund mund og pæne tænder!

1. Spis rigeligt med fuldkorn

Hvis du har mulighed til at skifte din normale pasta og hvide ris ud med fuldkornsvarianter, så vil din mund takke dig for det! Fuldkorn har et højere fiberindhold og lavere fedtprocent, hvilket er langt bedre for dine tænder. Fuldkorn er generelt også godt for din fordøjelse, så både dine tænder og din mave vil blive lykkelig for lidt ekstra fiber.

2. Skift de sukkerholdige snacks ud med frugt og grønt

Hvis du har for vane at snacke på vingummier, chokolade eller bolsjer imellem måltiderne, så prøv at skift slikket ud med et sundere alternativ. Det kan godt være gulerodsstænger ikke er lige så spændende, men frugt og grønt er en langt bedre snack for tænderne. Derudover er der også masser af sunde vitaminer i frugt og grønt, som holder mundens bakterieflora i balance.

3. Spis magre mejeriprodukter

Madvarer med kalk er super gode for vores tænder, og kalk findes der rigeligt af i mejeriprodukter. Dog er mange mejeriprodukter, som for eksempel ost og yoghurt, også meget fedtholdige. Store mængder af fedt kan lede til tandkødsbetændelse, så når du vælger mejeriprodukter, så skal du gå efter de fedtfattige varianter. Det kan for eksempel være produkter som skummetmælk, skyr og ost med mindre end 17% fedt.

4. Vælg også det magre kød

Kød er en af de helt store syndere, når det kommer til vores fedtindtag. Især rødt kød, med et højt indhold af mættet fedt, er rigtig skadeligt for både vores tænder og tandkød. Tænderne er altså virkelig ikke glade for fedtholdig mad, så hvis du spiser meget kød, så skal du helst vælge de magre varianter. Magret kød finder du for eksempel i fisk, kylling eller kalkun.

5. Spis basedannende frugter

Madvarer med et højt syreindhold er generelt dårligt for tænderne. Syre findes i for eksempel læskedrikke og slik, men også i sunde madvarer som frugter og grøntsager. Derfor bør du med fordel vælge frugter som er mere basedannende end syreholdige, hvis du gerne vil passe godt på dine tænder. Selvom frugter er sure, kan de stadig godt være basedannende. Basedannende frugter er for eksempel avokado, grapefrugt, citron og tomater.

6. Vælg sukkerfrit tyggegummi

Tyggegummi kan faktisk være med til at frigøre madrester inde fra skidt fra kindtænderne, hvis du tygger det efter et måltid. Husk altid at vælge den sukkerfrie variant, så du ikke tilføre din mund ekstra sukker og syre. Alternativt kan du give dine tænder en hurtig tur med tandbørsten, efter du har spist, for at fjerne madrester og slippe af med den dårlig ånde.

7. Drik rigeligt med vand

Vand er en sund og tandvenlig drik, som du næsten ikke kan få for meget af. Selvom det smager dejligt med et glas juice eller sodavand i ny og næ, så skal du fortrinsvis slukke tørsten i vand. Vand er også med til at fugte munden og holde tænderne rene for eventuelle madrester. Vigtigst af alt, så er vand fuldkommen sukkerfrit, så du beskadiger ikke emaljen, når du skyller efter med et glas vand.

Et godt alternativ, hvis du ikke altid gider drikke vand, kunne være et glas skummetmælk. Mælk indeholder både vitaminer og kalk, som virker til at neutralisere syrebalancen i munden.

8. Groft brød og knækbrød

Der kan faktisk være rigtig meget sukker gemt i et stykke helt normalt brød. Især hvidt brød har det med at gemme på rigtig meget sukker og andre usunde tilsætningsstoffer, som vores tænder ikke er vilde med. Ved at skifte det hvide brød ud med en grovere variant, så skåner du dine tænder for det ekstra sukker. Samtidig så er der et højere fiberindhold i groft brød og knækbrød, hvilket både er godt for tænderne og maven.

Find det du mangler på køleskab.dk

Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 1.550 produkter fra mere end 66 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 2.784 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-07-10 09:08:30.

13
Produkttyper
1.550
Produkter
30
Brands
66
Forhandlere
2.784
Priser

Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.